ארכיון


הטור השבועי של שחר מנדלוביץ

 

 

 

השבוע אזנח את רעיונות התוכנה וכדומה ואדבר על תכנון ובניית רובוט.

לפני שניגש לבניית הרובוט כדאי שיהיו מספר דברים מוכנים. ראשית, שרטוט ומחשבה – מראה הרובוט,  דורש תכנון רב.יש לשבת, לשרטט,  להבין איפה לשים את כל הכרטיסים, לתכנן את כל המערכות (בעיקר את מערכת החשמל)  והכי חשוב – להכיר את כל החלקים!

 שאתחיל?

 

·   מודולריות – ומכמה בחינות. ראשית, מודולריות בבנית הרובוט. יש לזכור שברגע

   שסיימתם לבנות את הרובוט לא סיימתם את העבודה על החומרה! זאת משום             

                      שאלקטרוניקה ורכיביה רגישים מאד ואין לדעת מה יתקלקל. כאשר באים להחליף חיישן

לשנות חיבור בכרטיס הממשק או אפילו להוציא את הסוללה, תמיד יש לתכנן שביצוע זה יהיה מהיר. כלומר – את החיישנים לשים במקום נוח להוצאה, את הממשק לשים במקום קל לגישה, ללא כרטיסים או דברים אחרים בדרך ומקום מיוחד סוללה. עליכם תמיד לתכנן את הרובוט כל שיהיה כמה שיותר מודולרי. במיוחד הבדילו בין כרטיסים וחלקים הדורשים נגישות גבוהה ואלו שלא. בכל מקרה, שכל כרטיס יהיה קל להחלפה, כלומר,  לברגים שמחזיקים אותו תהיה גישה ישירה, מגירות של כרטיסים לא יהיו חסומות וכדומה.

אני מאמין כי כל הכרטיסים צריכים להיות במצב מאונך על הרובוט, כך תחסכו מקום רב.

ועוד נקודה חשובה מאד בעיני: מודולריות משמעה גם, שימוש בחלקים הנשלפים בקלות – מה שאומר – ללא דבק! השימוש בדבק יכול לגרום לבעיות רבות כשרוצים להחליף דבר מה ובנוסף – זה לא עמיד ולא אסתטי!

מודולריות לדעתי, מתבטאת בכך שלא בונים ב-"ראש קטן" - כלומר, גם אחרי סיום תכנון הרובוט, הוא יכול להשתנות תוך כדי העבודה. מנסיוני, זה יכול רק לעזור.

·  על הרובוט מורכבים חיישנים רבים. כאשר מתחילים לתכנן את הרובוט, בדרך כלל ישנו מבנה מוכר. חיישני מרחק: 2 חיישני צד, 2 או 3 קדמיים, לעיתים אחוריים; חישן פס לבן (בגובה נכון מעל הרצפה) ועוד מיני חיישנים. חיישני צד יש לשים בזהירות רבה מאד ביישור עם המנועים.

לכל החיישנים יש לדאוג לכך שתהיה עליהם הגנה כלשהי כך שבמקרה ופוגע הרובוט בקיר, נופל, או מתקצר (חשמלית).

·  בחירת שיטת הנעה היא נושא רחב. יש לעיין בסוגי שיטות ההנעה ולהגיע להחלטה משותפת של הצוות באיזה שיטות הנעה יש לדון ובאיזה לבחור, לפי יתרונות וחסרונות (אבל זה דיון ארוך).

·  חומרים ועיצוב: ברובוט שלי שמתי דגש רב גם על העיצוב, מה שעזר לדעתי בבניה. כמות החוטים – מזערית ולא נראית כמעט לעין. PVC- צבוע בשחור, ובסיס שקוף. שימוש בצבעים שונים הוא מאד נחמד, לדעתי עדיף תמיד על ה-PVC  הלבן. שימוש בחומרים שונים ועיצוב הרובוט הם שני נושאים קרובים לדעתי. יש לדאוג מההתחלה לבסיס כלשהו ומאיזה חומר יהיה – PVC, פרספקס, אלומניום, פלסטיק, עץ (לא מומלץ) וכדומה. יש לזכור שיש צורך גם בחומר שקל לעבוד איתו. במקרה כזה PVC בעובי 1 ס"מ מומלץ על ידי.

 

נתראה שבוע הבא, מצטער אם לא כיסיתי את כל הנושאים, אך דנתי בחשובים ביותר בעיני.

להתראות!

            שחר.

 

 

 

 

 

 

 




רוצה ללמוד כיצד לחשב ערכי התנגדות של נגד?

,בעלי אתר זה לא ישאו באחריות כלשהי לכל נזק, כספי או אחר
שייגרם במישרין או בעקיפין משימוש במידע המצוי באתר זה

כל הזכויות שמורות לאסף פוניס, גיא יונה ואלי קולברג ©
אין להעתיק תכנים מאתר זה ללא רשות בכתב ממנהלי האתר

אתר זה נצפה באופן מיטבי ברזולוציית 1024X768